Què fem?

El Ioga té un vessant educatiu que, a partir d'exercicis lúdics i senzills, treballa amb tots els nivells de
creixement: físic, emocional, intel·lectual i social. En el nostre grup treballem amb els principis en els quals es basa el Ioga, tot prenent com a base l'Informe Delors i fent un treball d'unió entre algunes pedagogies i el Ioga per incidir en els processos de creixement i així poder acompanyar el desenvolupament integral en els diferents camps educatius.



26 d’abr. 2011

Le Yoga Nidra : Une relaxation rêvée pour l’apprentissage


Atelier pratiqué dans les établissements scolaires,
Ecoles Officielles de Langues (EOI)
et cours de français pour jeunes enfants à partir de 2 ans

Le Yoga Nidra est une technique très ancienne de relaxation guidée, conçue pour détourner le mental de ses préoccupations, de manière à aiguiser les capacités de concentration et de mémorisation.
Son principe de base consiste à orienter les pensées vers les sensations corporelles et à activer les capacités imaginatives.
Le processus est modélisé afin d’obtenir rapidement un état de détente et de réceptivité dans le corps et l’esprit.
Modulable, il s’adapte à l’objectif défini et au temps dont on dispose. Son essence pédagogique apporte une réassurance par rapport au stress inhérent à la vie quotidienne et au contexte de l’enseignement. La structure des exercices s’adapte à tout type de situations et permet aux enseignants d’y insérer le contenu de leur cours pour en favoriser l’apprentissage.

La méthode consiste à

Voyager autour du corps

Il s’agit d’explorer l’univers physique depuis l’intérieur. La rotation méthodique de la conscience à travers le corps sert de déclic au relâchement des tensions physiques ; elle affine la perception du schéma corporel et la représentation subtile de soi-même.

Contacter le siège de la confiance

L’observation du souffle à différents niveaux du corps : abdomen, poitrine, gorge et narines, installe une détente spontanée et influence positivement l’esprit.

Eprouver des sensations opposées

L’évocation de sensations contrastées telles que lourdeur et légèreté, fraîcheur puis chaleur favorise la recherche d’un équilibre. L’expérimentation de ces alternances vise à relativiser les influences du milieu ambiant sur soi, et à temporiser les fluctuations de l’humeur.

Imaginer pour assimiler des connaissances

La visualisation d’images rapides  et d’histoires symboliques active les deux hémisphères du cerveau. Le contenu de ces exercices est choisi pour progresser dans son développement personnel, se préparer à vivre des situations difficiles tels que des examens. On y a recours dans le cadre scolaire pour aborder la thématique d’une leçon, mémoriser l’orthographe, réviser les règles de grammaire ou de mathématique, élargir un champ lexical, etc. L’éventail des scénarios est illimité, qui va par exemple du conte de fées pour les petits enfants, au film d’action pour les jeunes, en passant par le roman d’aventure intérieure pour les adultes.
                                                                                                                          

S’imprégner de la mélodie des mots

La méthode est basée sur le retrait des sens, sauf celui de l’ouïe. L’écoute des consignes prononcées avec une articulation soutenue, dans un état de sommeil lucide, favorise l’imprégnation des sons, soutient l’apprentissage de la phonétique et l'incorporation des nouvelles connaissances. Le vocabulaire utilisé lors du processus est choisi avec précision pour sa portée linguistique. Le timbre sonore et modulé de la voix du guide active les sphères profondes de l’écoute et facilite la mémorisation.

Le Yoga Nidra dans l’éducation

C’est en fait une «méthode gigogne» qui permet de se relaxer pour apprendre, et d’apprendre en se relaxant :
·  Mise en condition pour assimiler
·  Centration sur les sensations corporelles
·  Affermissement de la concentration
·  Contrôle des émotions
·  Activation des facultés intellectuelles et de la mémoire (répétition au bon moment pour contrer l’oubli)
·  Stimulation de la créativité (sollicitation des deux hémisphères cérébraux)
·  Développement de la confiance en soi
·  Préparation aux examens (anticipation des situations par leur visualisation)
·  Amélioration des performances et de l’ambiance de travail.

Règles d’or

Pour obtenir un effet optimum en classe, il est nécessaire de se conformer aux principes de la méthode :
  • Respecter l’ordre de succession des séquences
  • Faire des interventions courtes et fréquentes
  • Préparer le matériel scolaire avant la séance
  • Adapter la session en fonction de l’âge, durée et contenu
  • Choisir avec précision le vocabulaire employé pendant la relaxation
  • Travailler sa voix, articuler les mots et les phrases
  • Faire verbaliser les sensations
  • Pratiquer soi-même !


Restant à votre disposition. Cordiales salutations.

Elisabeth Werlen
Tél : 93 603 57 37 ; 697 690 765

El Ioga Nidra una relaxació somiada per a l’aprenentatge



 Taller pràctic efectuat a les escoles oficials d’idiomes
(EOI) i en classes de francès amb nens de 2 anys


El Ioga Nidra és una tècnica molt antiga de relaxació guiada. Està concebuda per intentar allunyar de la ment les preocupacions i intentar aguditzar les capacitats de concentració i de memorització.
El seu principi bàsic consisteix a orientar els pensaments vers les sensacions corporals i a activar les capacitats imaginatives.
El procés està moldejat amb la idea d’obtenir ràpidament un estat de descans i de receptivitat en el cos i en l’esperit
El Yoga Nidra  es pot adaptar a l’objectiu i el temps del qual disposem. La seva essència pedagògica aporta tranquil·litat en el si de la vida quotidiana i en el context escolar. L’estructura dels exercicis s’adapta a tot tipus de situacions i permet als mestres i professors d’incorporar-ho en el procés d’ensenyament-aprenentatge per tal d’afavorir un aprenentatge constructiu.


La metodologia consisteix a :

Viatjar al voltant del cos
Es tracta de fer una exploració de l’univers psíquic des de l’interior. La rotació metòdica de la consciència a través del cos, és com un dispositiu de les tensions psíquiques i al mateix temps també augmenta la percepció de l’esquema corporal i la representació subtil d’un mateix.


Contactar amb la seu de la confiança
L’observació de la respiració de diferents nivells del cos : abdomen, pit, gola i narius aconsegueix una descans espontani creant una influència positiva en l’esperit.


Experimentar les sensacions oposades
L’evocació de sensacions de constrast, com la pesantor i la lleugeresa, frescor i després calor, afavoreix la recerca de l’equilibri. L’experimentació d’aquestes alternances tendeix a relativitzar les influències d’allò que ens envolta sobre nosaltres mateixos i a reconduir les fluctuacions dels estats anímics.


Imaginar per assimilar els coneixements
La visualització d’imatges ràpides i d’històries simbòliques activa els dos hemisferis del cervell. El contingut d’aquests exercicis està escollit per progressar en el propi desenvolupament personal i per preparar-se per situacions difícils com podrien ser els examens. Podem incloure continguts de qualsevol tipus del currículum que ens interessi : una lliçó, memoritzar l’ortografia, revisar les normes de de gramàtica o de matemàtiques, augmentar un camp lèxic. El ventall d’escenaris és ilimitat, es pot anar des dels contes de fades per als nens més petits, pel.lícules d’acció per als joves, fins arribar a la novel.la d’aventura interior per als adults (entre d’altres…)
                                                                                                                          

Impregnar-se de la melodia de les paraules
El mètode està basat en la retirada de l’activitat de tots els sentits menys el de l’oïda. L’escolta de consignes amb una articulació i modulació de la veu en un estat de somni lúcid, permet que el sons ens impregnin  , afavorint l’aprenentatge de la fonètica i la incorporació dels nous continguts. El vocabulari utilitzat en els procés està escollit amb precisió. El timbre sonor i modulat de la veu del guia activa les esferes profundes de l’escolta i facilita la memorització.


El Yoga Nidra a l’educació
És tracta en efecte, d’un mètode emmarcat que ens permet relaxar-nos per aprendre, i aprendre en el procés de relaxació :

·      Posada en condició adequada per assimilar.
·      Focalització en les sensacions corporals.
·      Control de les emocions.
·      Activació de les facultats intel·lectuals i de la memòria( repetició en el moment adequat per fer front a l’oblit)
·      Estimulació de la creativitat (demana l’actuació dels dos hemisferis cerebrals)
·      Desenvolupament de la confiança en si mateix.
·      Preparació pels examens (anticipació de situacions per la seva visualització)
·      Millora de l’atmosfera del context de treball.


Regles d’or

Pour obtenir un efecte òptim a l’aula, és necessari anomenar els principis bàsics del mètode

·  Respectar l’ordre de successió de les seqüències
·  Efectuar intervencions curtes i freqüents.
·  Preparar el material escolar abans de la sessió.
·  Adaptar la sessió en funció de l’edat, durada, i contingut a treballar.
·  Escollir amb precisió el vocabulari utilitzat durant la relaxació.
·  Treballar la pròpia veu, articular i modular correctament les paraules i les frases.
·  Fer verbalitzar les sensacions.
·  Practicar un mateix !!!!

Sóc a la vostra disposició. Salutacions cordials

Elisabeth Werlen
Tél : 93 603 57 37 ; 697 690 765

17 d’abr. 2011

ESTADA INTERNACIONAL DE FORMACIÓ EN TÈCNIQUES DE IOGA A L'ESCOLA A PORTO

L'EURYE (Associació europea del RYE (Recherche du Yoga sur l'Éducation) organitza sota el títol "Educar en confiança: joia d'aprendre, joia de viure" una estada internacional de formació en tècniques de ioga a l'escola, del 23 al 29 de juliol de 2011 a OFIR, bonica estació balneària situada a 35 kms al nord de Porto (Portugal).


L'objectiu és aprofondir sobre l'aplicació de tècniques de ioga a l'educació per tal  transmetre-les  a les noves generacions.
El conjunt de la formació: seminaris, tallers conferències s'imparteix en anglès, francès i portuguès.
Programa i inscripcions francès
Programa i inscripcions anglès

GRAN PARTICIPACIÓ A LA 1a JORNADA DEL IOGA A L'EDUCACIÓ

Un centenar de persones totes elles docents dels diferents nivells educatius: infantil, primària, secundària i adults (Escoles Oficials d'Idiomes) van assistir a la 1era Jornada dedicada a l'aplicació de tècniques de ioga en el àmbit educatiu, organitzada per l'ICE de la Universitat Autònoma, el passat 2 d'abril. Els diferents actes: ponències, tallers i experiències es van desenvolupar en un ambient de forta participació i implicació tant per part dels formadors com dels assistents. Un objectiu comú per a tots i totes: compartir eines per aprendre i ensenyar  a SER.
 Fotos de la jornada

3 d’abr. 2011

BIBLIOGRAFIA BÀSICA SOBRE EL IOGA A L'EDUCACIÓ

DELORS,J. i altres (1996). Educació: hi ha un tresor amagat a dins Barcelona: Centre UNESCO de Catalunya.

FLAK, M.; DE COULON, J. (2006).Niños que triunfan. Santiago de Chile: 2006.

SWAMI SATYANANDA SARASWATI (1999). Yoga Education for Children. Bihar: Yoga Publications Trust.

WILD, R. (2006). Libertad y límites. Amor y respeto. Lo que los niños necesitan de nosotros. Barcelona: Herder.

WILD, R. (2007). Aprender a vivir con niños. Ser para educar. Barcelona: Herder.

LOPEZ GONZALEZ, L. (2007). Relajación en el aula. Recursos para la Educación Emocional. Madrid: Wolters-Kluwer.

PRE,M. (2004). Mandalas y pedagogía. Un acercamiento teórico y práctico. Barcelona: MTM Editores.

ERKERT,A. (2001). Islas de relajación. 77 juegos para relajar a los niños y potenciar su creatividad. Barcelona: Oniro.

BERSMA,D.; VISSCHER,M. (2003). Yoga games for children. Fun and fitness with postures, movements and breath. Berkeley: A Hunter House.

GIAMMARINARO,M; LAMURE,D. (2006). Yoga para niños. Barcelona: Robin Book.

WENIG,M. (2003). Yogakids. Educating the whole child through yoga. New York. Steward, Tabori and Chang.

GARTH,M. (1999). El jardín interior. Meditaciones para todas las edades. Barcelona: Oniro.

CALLE, R. (1999). 101 cuentos clásicos de la India. Madrid: Edaf.

SOLER,J.; CONANGLA,M. (2004). Aplícate el cuento. Relatos de ecología emocional. Barcelona: Amat Editorial.

BADESA,C. (2010): Yoesía. Zaragoza: MIRA Editores.(Si no es troba aquest llibre cal contactar directament amb la Carmen Badesa: cbadesamon@hotmail.com)